+31(0)598 394 035

Zorgdragen voor mens en natuur

Duurzaamheid als leidraad bij Steel Tower Europe

Duurzaamheid als leidraad

Dagelijks werken wij met de meest geavanceerde machines om snel en efficiënt een kwaliteitsproduct te kunnen leveren. De juiste machines, alleen niet altijd zuinig in verbruik.

We werken er hard aan om verspilling tegen te gaan, en het proces te optimaliseren. We doen dit door hierin te investeren met talent en energie.

Onze ambities zijn onder meer om binnen 5 jaar volledig energieneutraal kunnen opereren.

Drogen met infrarood

MST: eerder klimaatneutraal

Het produktieproces van de MST (Modular Steel Tower), en de logisitek van vervoer en bouw van de windmolen, produceert veel minder CO2-uitstoot dan de reguliere manier van windmolens bouwen. De lifecycle van andere windmolens genereert zo’n 1.500 ton CO2 uitstoot. Bij molens met de modulaire stalen masten die Steel Tower Europe Group produceert is dat slechts 150 ton CO2. Bovendien kunnen de bouwpakketten vervoerd worden op twintig gewone vrachtwagens. Hierdoor is een windmolen gebouwd op dit concept veel eerder klimaatneutraal.

STEG gebruikt eigen zonnepanelen

Duurzaam tot in detail

De fabriek waarin de Steel Tower Europe Group de MST fabriceert, heeft zijn eigen zonnepanelen.

Op allerlei andere terreinen werken wij aan mogelijkheden om de modulaire windmolens op een zo verantwoord en schoon mogelijke wijze te produceren.

Zo wordt er voor de coating verf zonder zonder oplosmiddelen gebruikt, en wordt voor het droogproces infrarood gebruikt.

Schone winst voor het milieu

 Minder CO2-uitstoot 

Door deze slimme manier van vervoeren en assembleren, is de MST (Modular Steel Tower) van STEG al vanaf het begin een stuk milieuvriendelijker dan de conventionele toren, of de betonnen variant. Bij het maken van een keuze in leverancier van een schone windmolen, zijn dit bepalende factoren.

Infographic van het productieproces van modulaire windmolens

MST: Compleet recyclebaar

Van de verschillende types windmolentorens die er zijn, is de Modular Steel Tower (MST) de modernste, maar ook het slimste ontwerp voor vervoer, opbouw en afbraak.

  • Een betonnen toren bestaat uit zware ringvormige onderdelen die met speciale trucks moeten worden vervoerd, en met zware kranen op elkaar worden gestapeld. Transport en logistiek is enorm moeilijk, en vaak moeten wegen worden aangepast of aangelegd om de toren te kunnen bouwen. Bij afbraak levert de toren een grote hoop onbruikbaar puin op.
  • De Tubular Steel Tower (TST) bestaat uit stalen buizen die bij de bouw van de toren op elkaar worden bevestigd. Ondanks dat het aan elkaar bevestigen relatief makkelijk gaat, zijn de onderste buisdelen groot in diameter, zijn alle buisdelen uniek, en zijn er nog steeds veel speciale vrachtwagens voor vervoer nodig. Bij afbraak van een toren zijn de onderdelen groot en moeilijk herbruikbaar.
  • De Modular Steel Tower (MST) bestaat uit voorgefabriceerde stalen platen. Deze kunnen met normale vrachtwagens worden vervoerd. Tijdens de bouw worden de platen in elkaar geschroefd tot buizen en de toren zelf. De afbraak in kleine delen is relatief eenvoudig, en de gehele toren is compleet recyclebaar. Eenvoudig af te breken en alle segmenten kunnen voor de bouw van nieuwe torens worden hergebruikt.